top of page

Wat zijn de voordelen van kurkuma?

  • beevita3
  • 30 dec 2021
  • 2 minuten om te lezen

Kurkuma is een kruidachtige plant met gele bloemen en grote bladeren uit de gemberfamilie. Deze plant, ook wel Indiase saffraan genoemd, komt uit Zuid-Azië en heeft zich van hieruit over de hele wereld verspreid. Hoewel het bekend staat onder namen als saffraanwortel, Beter bekend als kurkuma, heeft zeer belangrijke positieve effecten op de gezondheid dankzij het bestanddeel Curcumine erin. In de afgelopen jaren is de consumptie ervan toegenomen naarmate de populariteit toenam en de vele effecten op de gezondheid zijn bewezen door de wetenschappelijke wereld.


Wat zijn de voordelen van kurkuma?

Zoals met veel soorten kruiden, zijn er al vele jaren wetenschappelijke onderzoeken gaande voor kurkuma. Een meerderheid van deze onderzoeken zijn het eens geworden over de positieve effecten van kurkuma op de gezondheid. Hoewel het niet tot de kruiden behoort die vaak op tafel worden gebruikt, is het wel de kurkuma die zijn gele kleur geeft aan het kerriekruid, dat vaak wordt gebruikt bij kipgerechten. Dit wonderkruid wordt gewonnen uit de wortels van een plant met gele bloemen in regio's als Zuidoost-Azië en India. Kurkuma, dat sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft, wordt ook vaak gebruikt in Ayurveda, een traditionele behandelmethode in India. Alle personen die geen gezondheidsproblemen hebben, kunnen hun immuunsysteem versterken en infectieziekten gemakkelijker overwinnen door dagelijks 1-2 eetlepels kurkuma te consumeren.


Welke voedingsstoffen bevat kurkuma?

Ondanks al deze positieve effecten heeft kurkuma, dat niet eindigt met het tellen van voordelen voor de gezondheid, een zeer laag caloriegehalte. Om deze reden is het zeer geschikt voor mensen die willen afvallen. Een eetlepel kurkumapoeder voorziet het lichaam van ongeveer 29 kilocalorieën aan energie. Daarnaast bevat het 0,91 gram eiwit, 0,31 gram vet, 6,31 gram koolhydraten, 2,1 gram vezels. Wanneer een eetlepel kurkuma wordt geconsumeerd, wat ook helpt om aan micronutriënten te voldoen, wordt aan 16% van de dagelijkse ijzerbehoefte, 5% van de kaliumbehoefte, 26% van de mangaanbehoefte en 3% van de vitamine C-behoefte voldaan. Daarom, bij het bepalen van een gezond en uitgebalanceerd dieetplan, zal het toevoegen van kurkuma-consumptie zowel helpen om de gezondheid te beschermen als om te voldoen aan de macro- en micronutriëntenvereisten.


Hoe kurkuma consumeren?

Kurkuma, dat erg populair is geworden vanwege zijn positieve effecten op de gezondheid, is te vinden in de vorm van capsules, thee, poeder en extracten, evenals kruiden. Als specerij kan kurkuma aan maaltijden worden toegevoegd of gemakkelijk worden geconsumeerd door het te mengen met yoghurt. Daarnaast bevat het kerriekruid veel kurkuma. Door het gebruik van deze specerij, vooral bij gebruik in kipgerechten en sauzen, kun je naast smaak ook componenten die een positieve invloed hebben op de gezondheid in je lichaam opnemen. Personen die niet graag op deze manier consumeren, geven er misschien de voorkeur aan om capsules met kurkuma te gebruiken. Deze capsules moeten echter worden verkregen van bekende en bewezen merken en voor gebruik moet een arts worden geraadpleegd. Een andere consumptiemethode van kurkuma is de bereiding van de thee. Thee kan worden bereid door een theelepel kurkuma in een koffiepot te koken. Aan dit mengsel kunnen verschillende kruiden worden toegevoegd om de smaak te verbeteren. Omdat uit onderzoek blijkt dat kurkuma 10 minuten wordt gekookt, lossen de heilzame componenten ervan beter op, dus het is gunstig om thee te zetten door deze minstens 10 minuten te koken.





Comments


bottom of page